Η εταιρεία ΑΡΘΡΩΣΙΣ A.E., έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης προς όσους χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, έχει αναγνωρίσει ότι η δωροδοκία, όχι μόνο στον χώρο της υγείας, στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής της ζωής  αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, τόσο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για την ίδια, τους εταίρους, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της.

Θεωρεί, επομένως, υποχρέωσή της έναντι της κοινωνίας, των εργαζομένων και των εταίρων της (προμηθευτών και πελατών, συνεργατών, δημοσίων οργανισμών και νοσοκομείων και δημοσίου εν γένει) να λειτουργεί με ακεραιότητα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της και να επικοινωνεί τις προσδοκίες της για μείωση του κινδύνου της δωροδοκίας, με στόχο την εξάλειψή της.

 

Για το λόγο αυτό εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας κατά το πρότυπο ISO 37001, με υπεύθυνο εφαρμογής τον Υπεύθυνο ΣΔ και έχει ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει τους ανθρώπους της, που καθημερινά φροντίζουν για την ορθή λειτουργία της, μέσω εκπαιδεύσεων και ενημερώσεων.

 

Η Πολιτική για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας που εφαρμόζει η εταιρεία στοχεύει στην:

  • Υιοθέτηση ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ σε θέματα δωροδοκίας και δέσμευση για λειτουργία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης Καταπολέμησης Δωροδοκίας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO

 

Για το λόγο αυτό η ΑΡΘΡΩΣΙΣ ΑΕ:

  • Επιλέγει προσωπικό, συνεργάτες, προμηθευτές και άλλους επιχειρηματικούς εταίρους όχι μόνο με βάση την ποιότητα των ειδών/εμπορευμάτων και υπηρεσιών που παρέχουν και τις τιμές τους, αλλά και βάσει της ηθικής τους και της ακεραιότητας του εταιρικού και προσωπικού τους χαρακτήρα.
  • Καταδικάζει την αποδοχή ευνοϊκών όρων σε υπηρεσίες, συνεργασίες και προϊόντα σε αντάλλαγμα επιχειρηματικών αποφάσεων.
  • Δεν συμμετέχει σε μονοπωλιακές πρακτικές ή πρακτικές χειραγώγησης τιμών (συμφωνίες οποιουδήποτε είδους με ανταγωνιστές ή προμηθευτές για καθορισμό ή έλεγχο τιμών κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, συμφωνίες με ανταγωνιστές, για αποκλεισμό πελατών ή προμηθευτών με στόχο τη ρύθμιση τιμών αγοράς).
  • Οι δωροδοκίες και δωροληψίες και γενικότερα ο χρηματισμός από το προσωπικό και από οποιονδήποτε εργάζεται για λογαριασμό της ΑΡΘΡΩΣΙΣ ΑΕ κατά τη διάρκεια συνεργασίας ή διαπραγμάτευσης με ενδιαφερόμενα μέρη (συνεργάτες, προμηθευτές, πελάτες, τράπεζες, κυβερνητικούς εκπροσώπους, δημόσιους φορείς), κρίνονται ως μη σύννομα και αποκλείονται από τον τρόπο λειτουργίας της ΑΡΘΡΩΣΙΣ ΑΕ.
  • Τα οικονομικά της αρχεία είναι ακριβή και διαθέσιμα προς κάθε έλεγχο και περιλαμβάνουν αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα αντικείμενο αξίας δόθηκε σε εργαζόμενους δημοσίων οργανισμών και νοσοκομείων και δημοσίου εν γένει.
  • Δεν επιτρέπει «πληρωμές διευκόλυνσης» -μικρές πληρωμές, σε μετρητά ή σε είδος- για την επίσπευση μιας ενέργειας που αποτελεί μέρος των συνηθισμένων εργασιών ενός δημόσιου λειτουργού, πελάτη ή προμηθευτή
  • Παρακολουθεί και τηρεί την ισχύουσα σχετική Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, νομολογία και κανονισμούς και διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές
  • Ενημερώνει για την παρούσα Πολιτική για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας τα ενδιαφερόμενα μέρη, εταίρους και εκπροσώπους τους, εργαζόμενους (ανεξαρτήτως θέσης, διάρκειας και σχέσης εργασίας, τους συνεργάτες/προμηθευτές και κάθε άλλο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό) σχετιζόμενο με την εταιρεία, οι οποίοι δεσμεύονται για την τήρησή της.

 

Η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει όλους τους απαιτούμενους πόρους για την ανάπτυξη, συντήρηση και βελτίωση του Συστήματος για την Καταπολέμηση της δωροδοκίας, όπως αναφέρονται στη συνέχεια:

  • Επιλογή ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο εκτελεί τις εργασίες του με διαφάνεια και εξασφάλιση ότι το προσωπικό είναι ενημερωμένο για την σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων του και το πώς αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας.
  • Παροχή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε θέματα Αντιμετώπισης της Δωροδοκίας η οποία καθιστά το προσωπικό ικανό να εκτελεί με διαφάνεια τις εργασίες του.
  • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της εταιρείας και του Συστήματος που εφαρμόζεται για την Καταπολέμησης της Δωροδοκίας
  • Συμμόρφωση με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που διέπουν τις δραστηριότητες & υπηρεσίες της Εταιρίας σε θέματα Καταπολέμησης της Δωροδοκίας.
  • Παροχή της απαραίτητης υποδομής και διαύλων επικοινωνίας για την αναφορά υποψιών και την Καταπολέμησης της Δωροδοκίας (πχ. hardware και software), καθώς και τη διασφάλιση εχεμύθειας, χωρίς φόβο αντιποίνων.